📜 Danıştay Karar Künyesi
12. Daire – 2018/2628 – 2023/2718 – 22.05.2023
🔎 Karar Özeti
Danıştay, öğretmeni disiplin cezasıyla devlet memurluğundan çıkarma kararı ile ilgili olarak, verilen cezanın ölçülülük ilkesine aykırı olduğuna hükmederek Bölge İdare Mahkemesi’nin kararını onamıştır. Mahkeme, öğretmenin öznel görüşlerini ifade etmesinin, kamu görevlisi olarak beklenen davranışları aşmadığına kanaat getirmiştir.
Karar İçeriği
T.C.
D A N I Ş T A Y
ONİKİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2628
Karar No : 2023/2718
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Bakanlığı
VEKİLİ : Hukuk Müşaviri …
KARŞI TARAF (DAVACI) : … adına … Sendikası
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: İstanbul Bahçelievler … Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde öğretmen olarak görev yapan davacının, 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinin birinci fıkrasının (E) bendinin (a) alt bendi uyarınca devlet memurluğundan çıkarma cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Disiplin Kurulunun … tarih ve … sayılı işleminin iptaline karar verilmesi istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; yapılan disiplin soruşturmasında alınan ifadelerde, öğrencilerin çoğunluğunun davacının “siz de devlete destek çıkın, ileride sizleri de bombalasın” sözünü söylediğine tanık oldukları, bu sözün haricinde ayrıca şikayetçi öğrencinin, öğretmenin “devlet üstünüze bomba koyup sizi de sokağa salabilir” sözünü vurgulayarak konuştuğunu belirttiği, bu sözlerin ders esnasında söylenen gayri ihtiyari sözler olmadığı, bilinçli olarak söylenen sözler olduğu, söylenen sözlerin, Devlet karşıtı ideolojik bir yaklaşım içerisinde, taraf olduğu siyasi fikri öğrencilerine benimsetme duygusu içerisinde söylendiği, öğrenciler karşısında Devleti suçlar nitelikteki bu sözlerin Türkiye Cumhuriyeti Devletini küçük düşürmeye, kötülemeye, itibarsızlaştırmaya yönelik söylendiği, dersi kullanarak ideolojik davranış içerisinde söylediği sözlerle öğrencileri huzursuz ettiği ve buna bağlı olarak da sınıfın huzurunu bozduğu gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; dava konusu disiplin cezasına gerekçe oluşturan fiilinden dolayı, ”Türk Milletini, Cumhuriyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama” suçuna ilişkin olarak davacı hakkında açılan kamu davasında, … Asliye Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı karar ile ” …sanığın suçlamayı kabul etmediği, öğretmen olarak görevli olduğu okulda demokrasi ve insan hakları dersine girdiği, konuları anlatırken güncel olaylardan örnekler verdiği, zaman zaman da ağır eleştirilerde bulunduğu, fakat bu eleştirilerin hakaret boyutuna ulaşmadığı, sanığın eyleminin suç kabul edilemeyeceği” gerekçesiyle davacının beraatine hükmedildiği, soruşturma kapsamında yer alan tüm bilgi ve belgelerin incelenmesinden, davacının ders işlenişi sırasında söylediği sözlerin kamu görevlisinden beklenen bir davranış olarak kabul edilemeyeceği anlaşılmakla birlikte, davacının eyleminin “ideolojik veya siyasi amaçlarla kurumların huzur sükün ve çalışma düzenini bozmak, boykot, işgal, kamu hizmetlerinin yürütülmesini engelleme, işi yavaşlatma ve grev gibi eylemlere katılmak veya bu amaçlarla toplu olarak göreve gelmemek, bunları tahrik ve teşvik etmek veya yardımda bulunmak” olarak nitelendirilmesi suretiyle 657 sayılı Kanun’un 125. maddesinin (E) bendinin (a) alt bendinde yer alan fiil kapsamında görülerek meslekten çıkarılmasının ölçülülük ilkesine aykırılık oluşturacağı, öte yandan; davalı idare tarafından davacının fiili hakkında yeniden bir değerlendirme yapılarak fiilin karşılığı olan disiplin cezasının verilebileceğinin açık olduğu gerekçesiyle davacının istinaf başvurusunun kabulüne, İdare Mahkemesi kararın kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : İşlemin hukuka uygun olduğu belirtilerek, Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Dava konusu kararın hukuka uygun olduğu belirtilerek, temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmuştur.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan idare mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Onikinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
Öte yandan; davacı hakkında ”Türk Milletini, Cumhuriyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisini Alenen Aşağılama” suçlarından dolayı, … Asliye Ceza Mahkemesinde açılan davada yapılan yargılama sonucunda, verilmiş olan davacının beraatine ilişkin … tarih ve E:…, K:… sayılı karar istinaf edilmeden kesinleşmiştir.
KARAR SONUCU :
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının idarenin temyiz isteminin reddine,
2. Davanın reddine ilişkin İdare Mahkemesi kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun kabulü ile İdare Mahkemesi kararının kaldırılması ve işlemin iptali yolundaki temyize konu … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının yukarıda belirtilen açıklama ile ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın … İdare Mahkemesine gönderilmesine, 22/05/2023 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.